dilluns, 26 de novembre del 2012

Eleccions catalanes 25N


Aquesta setmana faig un parèntesi amb les meves reflexions per parlar de les elccions al Parlament de Catalunya.
Eleccions catalanes 25N
Imagen+1.png







Hi ha que tenir en compte les diferències qualitatives i significatives respecte a les eleccions del 2010.

La més cridanera és l’augment de la participació. És verifica que un augment en la participació dona millors resultats a les forces d’esquerra. També es verifica que en un ambient polèmic augmenta la participació... i la polèmica està servida per les retallades i pel dret a decidir.

També cal considerar que hi ha hagut 25 candidatures que van presentar-se el 2010 i que en aquests comicis no s’han presentat1. Això representa 39.880 vots.


És evident que els partits que han perdut vots respecte a les eleccions del 2010 son CiU, PSC, PxC, SI i PRE-IR.

És un exercici temptador fer hipòtesis de com s’ha traslladat el vot d’unes eleccions a les altres; dir que el vot perdut per CiU l’ha guanyat ERC i el del PSC, IC-EUiA, però no són més que hipòtesis impossibles de demostrar per l’anonimat del vot.

L’augment del 126’44% d’ERC respecte als anteriors comicis demostra que hi ha una voluntat independentista que no es fia de CiU per dur a terme el projecte o no vol una Catalunya independent sota el règim de les tisores. ERC ha representat el vot útil de l’independentisme.

El desastre del PSC era una notícia cantada. Ara amb la saviesa política de fer de les desgràcies virtut, en Navarro diu que han tret millors resultats del que les enquestes predeien. Si no volen seguir caient, hauran de replantejar-se molt seriosament les polítiques que proposen i que evidencien que tenen el cor a l’esquerra però la cartera a la dreta. Tampoc els ha afavorit el entrar al joc del federalisme, marejant la perdiu en un tema que sols podien capitalitzar els partits nacionalistes. Un tema que ha tractat amb excel·lència IC-EUiA, «primer el Dret a Decidir, després decidirem.»

És preocupant l’augment del 159% de C’s, Imagino d’on han recollit els seus vots ja que el PP es manté amb una clientela estable que sols ha augmentat un 21’75% sense tenir en compte l’augment de la participació i que partits com FE de la Jons no es presentaven i PxC ha perdut quasi 15.000 vots. Afortunadament C’s i PP, les úniques forces contraries al Dret a Decidir, sols sumen 28 escons.

Caldrà tenir molt en compte l’entrada al parlament de la CUP, han posat a prova la seva influència social i han aprovat amb nota. En el projecte d’unió de les esquerres, representat per IC-EUiA, es tindrà que comptar i col·laborar amb ells, donant-los-hi un paper destacat i no sols de comparses.

No vull entrar a fer comentaris sobre les relacions internes de la coalició entre IC i EUiA i com poden vertebrar-se amb altres formacions, però els seus resultats han esta magnífics augmentat un 55’5% en el nombre de vots1. Una pujada que segurament es deguda al descontent per les polítiques dels grans partits que han demostrat ser els fidels servidors dels interessos de la banca per sobre dels de la ciutadania.

UPyD i UCE han augmentat en més d’un 150% el nombre de vots. Aquí soc incapaç de trobar-hi una explicació. UCE potser és l’únic partit “comunista” contrari a la independència o al federalisme, encara que en el seu programa inclouen un referèndum per modificar la constitució i evitar les privatitzacions, no accepten el Dret a Decidir en altres aspectes. Particularment m’alegra que els 9.000 vots i escaig de UPyD no anessin a C’s, ja que no sé apreciar diferències entre aquests dos partits.

Pirates de Catalunya ha augmentat un 178% en nombre de vots. Una dada força interessant que demostra que cada cop hi ha més sensibilitat per la socialització i la llibertat de les noves tecnologies de la comunicació. Molts del meu entorn (jo m’hi incloc) senten simpatia per aquest partit encara que a l’hora de votar es decantin per aquelles opcions que no es limiten a unes reivindicacions molt concretes, sinó que pretenen tenir una visió global de la societat. El mateix passa amb el PACMA, amb un increment del 50% de vots. Seria qüestió de tenir en compte les seves reivindicacions en els programes dels partits d’esquerra.

Resumint: En aquestes eleccions el poble de Catalunya s’ha manifestat dient SÍ al Dret a Decidir i NO a les retallades. Això ho haurà de tenir molt en compte governi qui governi.

1 (RI.cat, EV-GVE. DES DE BAIX, CORI, PDLPEA, PCPC, ALTERNATIVA DE GOVERN, PfiV, PUM+J, P.O.S.I., FE de las JONS, PCAS, PH, PDR.CAT, M.S.R., GN, GLBTH/TSI, PxCat, CDS, BLOC.S.C., PAR, SAIN, ALS, P.J.P., DW)
1 L’increment de 128.033 vots respecte al 2010 és superior als 126.219 vots que la CUP ha obtingut en aquests comicis. Però pràcticament podem considerar igual l’increment d’un com els vots de l’altre.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada